Despre noi

Dulceata de trandafiri
TISMANA

O familie din Tismana se ocupă de prepararea dulceţii de trandafir după o reţetă străveche de o sută de ani. Mai mult decât atât, a cultivat o suprafaţă de teren cu trandafiri care sunt folosiţi la prepararea acestei delicatese.

În familia Duicu sarcinicile sunt bine împărţite. Magdalena şi cu mama ei, în vârstă de 80 de ani, se ocupă de prepararea de sortarea petalelor şi, apoi, de prepararea dulceţii, iar Marcel, stâlpul familiei, are rolul de a valorifica această delicatesă şi de a căuta soluţii pentru dezvoltarea ideii care a început să dea roade.

Totul a început in 2012. De loc din Moldova, Magdalena nu a putut să uite toată viaţa gustul dulceţii de trandafir din copilărie, care era preparată de mama şi de bunica ei. Cei mici erau înnebuniţi după această dulceaţă, care li se dădea cu porţia, iar apoi era ascunsă. În perioada respectivă, în magazine nu se găseau dulciuri, iar totul se prepara mai mult în casă. Mama Magdalenei a continuat tradiţia şi a preparat în continuare diferite sortimente de dulceţuri, în special de trandafiri, pentru copii şi nepoţi. Ajunsă la pensie şi la timpul depănării amintirilor, Magdalena i-a povestit soţului despre dulceaţa de trandafiri din copilărie, iar acesta a avut ideea ca gustul deosebit al acesteia să fie cunoscut şi de alţi oameni. Au cultivat în grădina casei butaşi de trandafiri şi aşa a demarat mica afacere de familie. Prima producţie de dulceaţă de trandafiri a fost testată pe prieteni, care au fost încântanţi de gustul acesteia, astfel că familia Duicu a fost încurajată să meargă mai departe. „Atunci când eram copil, dulceaţa de trandafiri a fost preferata noastră. Au trecut anii şi, spre pensie, soţul meu a avut ideea de a începe o mică activitate. Acum doi ani, soţul meu a plantat 50-60 de butaşi de trandafir. Anul trecut am făcut prima producţie de dulceaţă de trandafiri. Am fost încântanţi şi surprinşi. Primii clienţi au fost prietenii şi rudele noastre. Am fost solicitaţi să le dăm cu diverse ocazii: aniversări, anul nou şi alte sărbători. Noi facem şi sirop de trandafiri“.